Nieuws

In memoriam ‘ome’ Gerard

Deze week ontvingen wij het verdrietige bericht dat onze grote inspirator en dirigent Gerard Strootman op 15 november is overleden op de leeftijd van 84 jaar. 50 jaar lang heeft hij het Van Gemerens Familiekoor gedirigeerd. Hij was er onlosmakelijk mee verbonden. 

Met veel liefde en bewogenheid denken we aan ‘ome Gerard’
Wat heeft hij veel betekend voor het koor. Het was misschien ook wel zijn levenswerk. In zijn ‘Muzikale souvenirs van een dirigent‘ vertelt Gerard over de vele belevenissen en optredens van het koor in binnen- en buitenland. 

Gerard was, samen met de ook al overleden Alice van der Meijde, de oprichter en grote drijvende kracht achter het familiekoor
Begonnen op een familiereünie in 1967 heeft hij dit koor meer dan 50 jaar tot vele hoogtepunten geleid. Muzikale hoogtepunten in de vorm van vele LP’s en CD’s, maar ook met de televisieoptredens en TV-specials. Met meer dan 60 neven en nichten staat het Van Gemerens Familiekoor te boek als het grootste familiekoor ter wereld. Ook dankzij de vele tripjes in binnen en buitenland was het koor een geweldige stimulans voor een hechte familieband en een alsmaar uitdijende familie. De Van Gemerens, Strootmannen, Van der Meijde’s en diverse andere takken hadden elkaar waarschijnlijk niet gekend zonder dit koor. 

Hier is een filmpje over het allereerste begin:

En in 2019 vierden we het 50-jarig jubileum van ons koor in Rotterdam
Het was ook meteen de laatste keer dat we hebben opgetreden. Samen met zoon Eric dirigeerde hij voor de allerlaatste keer.Wat een plezier hebben we gehad! De kerk was vol en met veel enthousiasme zongen we vele gouden krakers, zoals ‘Walk on’, ‘Heilig, heilig, heilig’, ‘de Family song’ en ‘Worthy is the lamb’. Lees ook het prachtige commentaar van Gerard in de post over het concert.

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Gerda, de kinderen en kleinkinderen. Wat zal Gerard gemist worden! Hij blijft in onze herinnering als iemand met enorm veel energie, doorzettingsvermogen, diplomatie, muzikaliteit, vindingrijkheid en vooral geloof.

Bekijk hier de rouwkaart.

Hieronder kan je iets schrijven voor de familie. Zij zullen dat erg waarderen.

Zeemansliedjes – Songs of the Sea 2

Dit is de 2e cd met zeemansliedjes, zoals De scheepskat, Calm and low, Farwell to Carlingford en meer..

Henk de Velde, hij kan zeilen 

Beluister nu deze mooie ode aan Henk de Velde, de zeezeiler uit Kampen.
Lees hier meer over Henk

De scheepskat

Calm and low

Farwell to Carlingford

The sand and the sea

Medley Zeeman, o zeeman – Op de woelige baren

Down by the riverside

Goodbye, auf wiedersehn

 

Luister Christmas feelings met het VGF – olv Gerard Strootman

Deze CD is opgenomen in 1994 en bevat een aantal kerstsongs, door het koor, het kinderkoor en solisten, o.a. Liesbeth Blankespoor.  Alles begeleid door fantastisch mooie orkestarrangementen. De meeste nummers zijn Engelstalig. Ook het Van Gemerens Kinderkoor werkte hieraan mee. Luister en geniet! 

Fijne kerstdagen met elkaar! 

Susan van Gemeren

Christmas feelings

Kerst met het Van Gemerens Familiekoor


Het (laatste) concert op 19 oktober 2019

De opname is helaas niet meer beschikbaar.
opname-concert

Lees de reactie van Gerard op het concert. Wat vond jij ervan? Schrijf je reactie hieronder.

Lieve nichten en neven,

Hoe kan je (na een week nagenieten), zonder al te veel superlatieven te gebruiken een dankwoord schrijven over een onvergetelijke dag, die je qua emoties diep van binnen heeft geraakt! Want zó beleefde ik de zaterdag van 19 oktober, een majestueuze, eervolle en gezellige dag vol zingen en muziek, een concert met Eric als bedenker van het concert naar het format van de ‘De Beste Zangers’!
En ook de dirigent hiervan, afgewisseld door hartverwarmende woorden van begeleidende teksten door Gercoline.
Een avond waarin het koor getuigde van al die jaren eenheid, plezier in zingen, musiceren, repeteren, reizen naar optredens én concerten, maar óók om als familie dit allemaal mee te kunnen en mogen maken!
Zó is het!!

Tot slot: nogmaals hulde en dank aan alle neven en nichten die in welke vorm dan ook meewerkten aan deze onvergetelijke dag: dus het koor, de solisten, het kwartet, het orkest met Maarten als pianist en Henk (orgel), ‘de hapjesmakers’, de “bakker en de schenkers”… de ontvangst in de Simonstraatkerk, de technici Chris 1+2 voor foto’s, film, geluid en opnames (horen we nog van…) én de fantastische sfeer waarin deze muzikale ode zich afspeelde!! Verdere woorden schieten eigenlijk tekort dus sluit ik maar af met:
Nogmaals mijn onuitsprekelijke dank voor al die jaren musiceren en genieten, en…berg je muziek goed op!!

Hartelijke en lieve groet,
Gerard en Gerda.

Het Van Gemerens Familiekoor zingt…Gerard Strootman

Op 19 oktober zingt het van Gemerens Familiekoor voor de allerlaatste keer!

Dirigent Gerard Strootman is onlangs 80 jaar geworden. Het is mooi geweest. Samen blikken we terug op meer dan 50 jaar Van Gemerens Familiekoor met muziek van…Gerard Strootman!

Het concert vindt plaats in de Simonstraatkerk (GKV), Simonstraat 8 in Rotterdam. Route
Entree: gratis. Wel vragen we een bijdrage om de onkosten te dekken. Deze kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL73INGB0002508581 t.n.v. K. Vliegenthart.

Tijd concert: Van 17:00-18:30 uur
Kom na het concert op de gezellige Meet & Greet met het hele koor. U kunt Gerard dan meteen feliciteren met zijn 80e verjaardag! 

Mis het niet! 

Je hoeft je niet aan te melden. Wel is het handig als je je aanwezigheid kenbaar maakt via het evenement op Facebook. 

Heb je vragen?

Stuur een een berichtje naar susan@familiekoor.nl of bel Susan op 0653850541.

Concert Van Gemeren Familiekoor

 

 

Van de dirigent

Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek…. tot een bus vol familie in de sloot tot…. 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers:

“Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe ’t voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m’n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek.”

Lees nog veel meer blogs met herinneringen van onze dirigent Gerard Strootman